FAQ

Als u tussen de 50 en 75 jaar bent, ontvangt u elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Tijdens dit onderzoek maakt een laborant met een speciaal apparaat een röntgenfoto van de borsten: een mammogram. Hierbij worden uw borsten platgedrukt tussen twee platen van plexiglas.

Ook als u afwijkingen aan uw borsten opmerkt, zoals een knobbeltje, kan uw huisarts u verwijzen voor een mammogram.

In sommige gevallen wordt in het ziekenhuis een MRI-scan gemaakt. Hierbij wordt eerst via een infuus contrastmiddel in de bloedbaan gebracht wat zich door het lichaam verspreidt. Dit contrastmiddel komt ook in de borsten en dat kan worden gebruikt om tumoren op te sporen. Sommige mensen zijn allergisch voor contrastmiddel. Bij een MRI-scan ligt u op de buik in een buis met een koptelefoon op tegen het lawaai. De scan duurt ongeveer 30 minuten waarbij u in een scanner ligt met een koptelefoon op in verband met het lawaai. Een MRI-onderzoek behoort niet tot de standaard methodieken voor onderzoek naar borstkanker. Het is een kostbaar onderzoek. Veel patiënten ervaren het ook als een onaangenaam onderzoek door de nauwe ruimte en het lawaai. Het heeft bovendien als nadeel dat sommige voorstadia van borstkanker nauwelijks zichtbaar zijn en een MRI van de borsten ook veel zogeheten ‘fout positieve waarden’ geeft. Dit laatste zorgt ten onrechte voor onrust bij patiënten.

Met de komst van QT-scan kan het nú dus makkelijker, nauwkeuriger en vrouwvriendelijker dan met de traditionele 'mammogram' en aanzienlijk minder belastend dan met een MRI-scan.

 

"Mythes, vragen en onduidelijkheden"

 

Borstkanker komt toch niet in mijn familie voor

Als er borstkanker in uw familie voorkomt, is het risico dat u ook borstkanker krijgt inderdaad groter. Zeker als uw zus of moeder borstkanker heeft of heeft gehad. Dat wil niet zeggen dat u geen borstkanker kunt krijgen als het niet in uw familie voorkomt. Ongeveer één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. In 5 tot 10 procent van de patiënten gaat het om een erfelijke vorm.

 

Ik houd mijn borsten zelf goed in de gaten

Het is goed om te weten hoe uw borsten er uitzien en aanvoelen zodat u eventuele veranderingen kunt opmerken. Bijvoorbeeld een knobbeltje, schilfering, sinds kort ingetrokken tepel of vocht uit de tepel of een rode, warm aanvoelende huid. Zelf uw borsten onderzoeken kan het bevolkingsonderzoek alleen niet vervangen. Uit onderzoek is gebleken dat kanker niet eerder ontdekt wordt bij vrouwen die hun borsten regelmatig controleren. Ook leidt het niet tot minder sterfte. Met het bevolkingsonderzoek kan wel vroeger ontdekt worden of u borstkanker hebt.

 

Ik vind het onderzoek te duur

Deelname aan het bevolkingsonderzoek is gratis. Is er vervolgonderzoek nodig of laat u op eigen initiatief borstfoto’s of een QT-scan maken? Dat valt allebei niet onder het bevolkingsonderzoek. Afhankelijk van de hoogte van u eigen risico en hoeveel zorg u al verbruikt hebt, moet u dan een deel van de kosten zelf betalen. De QT-scan valt onder de declaratie van echografie. Hebt u daar vragen over, dan kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.

 

Het kost zoveel tijd

Het maken van een QT-scan duurt ongeveer 5 minuten per borst.  Uw bezoek aan ons onderzoekscentrum duurt in totaal ongeveer 20 minuten. U kunt zelf een afspraak maken via ons afspraakmodule. Hierin kunt u zelf de tijd en de datum bepalen.

 

Het doet zo'n pijn

In tegenstelling tot een mammogram is de QT-scan pijnloos en wordt de behandeling op een comfortabele manier ondergaan. De borst(en) worden dus niet platgedrukt en er wordt ook géén straling gebruikt voor het onderzoek.

 

Ik ben gezond

Dat u fit bent en geen afwijkingen aan uw borsten ziet of voelt, geeft geen garantie dat u geen borstkanker hebt. Naast het bevolkingsonderzoek, wat juist bedoeld is om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, blijft het borstonderzoek alleen van toepassing op vrouwen tussen de 50 en de 75 jaar. Nu bestaat er dus ook voor jongere vrouwen een mogelijkheid om een borstonderzoek te laten doen.

 

De uitslag geeft niet altijd zekerheid

Een QT-scan is een momentopname. Het is mogelijk dat er niets te zien is. In tegenstelling tot een mammogram is de QT-scan een stuk nauwkeuriger. 

Regelmatig wordt bij een mammogram een afwijking gevonden, maar blijkt uit vervolgonderzoek dat deze afwijking geen kanker is. Dit gebeurt bij 14 op de 20 vrouwen die doorverwezen zijn voor nader onderzoek. In dat geval hebt u zich in de tussentijd voor niets zorgen gemaakt. Dit komt bij een QT-scan aanzienlijk minder vaak voor.

 

Ik heb een borstprothese

Dat is geen probleem bij de QT-scan omdat de borst in een 'natuurlijke' vorm zonder compressie gescand wordt. De kans dat een prothese beschadigd raakt is in principe niet mogelijk. Een mammografie kan daarentegen bij een prothese erg lastig zijn aangezien de prothese geen röntgenstraling door laat. Daarbij moet de prothese dicht tegen de borstspier worden gedrukt zodat het echte borstweefsel kan worden bekeken.

 

Ik ben te jong voor borstonderzoek

Waar het bevolkingsonderzoek vrouwen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar onderzoekt, kan de jonge vrouw vanaf 18 jaar al wel terecht bij QT-scan. Een belangrijke reden waarom de leeftijd op 50 jaar is gesteld is dat voor een mammografie röntgenstraling nodig is. Röntgenstraling is een risico voor de gezondheid. De QT-scan wordt gemaakt door geavanceerde 3-dimensionale echo techniek. Door geluidsgolven wordt de borst zeer gedetailleerd en in verschillende lagen in kaart gebracht.

 

Ik heb dicht borstweefsel, onderzoek is lastig

2 op de 3 vrouwen van 30-50 jaar heeft 'dicht borstweefsel'. Bij 'dicht borstweefsel' zijn onregelmatigheden lastig te zien bij gebruikmaking van 'traditionele' technieken. Doordat de QT-scan met echo techniek werkt en niet met röntgenstraling, heeft de dichtheid van het borstweefsel geen invloed op de kwaliteit van de scan. Alles wordt optimaal in kaart gebracht.